miércoles, 22 de enero de 2014

Els Verds denuncien davant la Comissió Europea la vulneració del dret al treball i a la lliure circulació de treballadors que pateixen els professionals de la RTVV

Els Verds denuncien davant la Comissió Europea la vulneració del dret al treball i a la lliure circulació de treballadors que pateixen els professionals de la RTVV.

Els Verds han presentat una pregunta escrita a través de l'Eurodiputat de Verdes-ALE, Iñaki Irazabalbeitia.
Brussel·les, 22 de gener de 2014. "La presentació de la pregunta escrita és un pas més de les diferents accions que hem dut a Europa, però no l'única" -comenta Pura Peris, Portaveu Europea de Los Verdes.
Tant Els Verds del País Valencià, com l'Eurodiputat de la coalició electoral de la qual Los Verdes formen part, Iñaki Irazabalbeitia, conscients de la dramàtica situació personal i social que implica el tancament de RTVV i la forma que s'ha dut han utilitzat diverses vies per a posar en coneixement de la Unió Europea tals extrems.
"Es va presentar un escrit a la Comissària de Justícia, Vivian Reding, escrit del que informem als propis treballadors de RTVV en la visita que vam fer el passat 21 de novembre de 2013 a les instal·lacions de C9, escrit en el qual es posava de manifest la vulneració de drets fonamentals com el dret a la pluralitat informativa i el dret a ser informat en la pròpia llengua, estant en aquests moments a l'espera de la confirmació d'una reunió amb la Comissària per a explicar més detingudament aquestes circumstàncies" -contínua explicant Pura Peris.
"Però la situació va molt més allà del greu atac a la nostra llengua -que, per a alguns, sembla una nimietat- i atenta contra drets fonamentals com el dret al treball, a l'accés al lloc de treball i a la lliure circulació de treballadors, atemptat que, al costat del dret a la informació i l'elevat cost que suposa mantenir a casa a 1.500 treballadors per a les arques públiques ha estat denunciat davant la Comissió de Peticions pels Verds, petició que esperem sigui tractada en aquesta legislatura" -afirma Pura Peris.
Per altra banda, Els Verds enteníem que la Comissió Europea hauria de pronunciar-se i, avui mateix, hem registrat la pregunta escrita a través de l'Eurodiputat Iñaki Irazabalbeitia. En la pregunta es planteja a la Comissió el procés de l'ERO i el Decret del President de la Generalitat Valenciana malgrat la declaració de nul·litat judicial de l'ERO.
El tancament de la RTVV està suposant un cost molt elevat sobretot per a les arques públiques al seguir abonant el sou a tots els treballadors mentre aquests no poden exercir el seu dret al treball, ni poden buscar altre al no estar 'oficialment' acomiadats. Aquesta decisió normativa pot suposar la no adequació de les despeses públiques a les exigències d'austeritat de la Unió Europea amb la finalitat de superar la crisi. Segons dades publicades la Generalitat, la mateixa gasta cada mes 4,5 milions d'euros per a mantenir als treballadors a casa, en contra de la seva voluntat. Aquesta mesura comporta que els professionals de RTVV estiguen limitats en el seu dret a la lliure circulació de treballadors i se'ls està impedint clarament l'exercici del dret al treball, llibertat i dret que si és competència de la Unió Europea mantenir.
El fet d'haver tancat el servei i no procedir a l'acomiadament dels treballadors sinó a atorgar-los un permís retribuït, els ha condemnat a haver de quedar-se en les seves cases sense possibilitat de buscar nous llocs de treball. Entenem que això afecta especialment al dret fonamental al treball contingut en l'article 15 de la Carta Europea de Drets Fonamentals així com a la llibertat de circulació de treballadors regulada en el Reglament (UE) nº 492/2011 del Parlament Europeu i del Consell de 5 d'abril de 2011 relatiu a la lliure circulació dels treballadors dintre de la Unió (Text pertinent a l'efecte de l'EEE), doncs amb el Decret aprovat de tancament i el no acomiadament dels treballadors s'està impedint que aquests puguin accedir a llocs de treball en tota la Unió. Per tot això, vam considerar que la Comissió ha de pronunciar-se" -conclou Pura Peris.

No hay comentarios:

Publicar un comentario