jueves, 29 de octubre de 2015

EL COMITÉ D’EMPRESA DE RTVV ESTARÀ VIGILANT EN LA TRAMITACIÓ PARLAMENTÀRIA DE LA LLEI QUE RECUPERA EL SERVEI DE RADIOTELEVISIÓ


El ple de les Corts Valencianes ha pres en consideració la Proposició de Llei per a la recuperació del servei públic de ràdio i televisió valencianes, presentada pels grups parlamentaris de Podem, Compromís i PSPV-PSOE.

S’inicia així el tràmit parlamentari que ha de posar fi a l’anomalia democràtica en que ens trobem des que, fa 23 mesos exactes, el govern d’Alberto Fabra ordenés el tancament de RTVV per no complir amb la resolució del TSJCV sobre la il·legalitat del primer ERO.

Per tant, la primera valoració dels sindicats que integrem el Comité d’Empresa és de satisfacció, perquè es posa la base legislativa per a deixar de ser l’únic territori europeu amb govern i llengua pròpia que no disposa d’una radiotelevisió pública.

Ara bé, el text que hui ha s’ha pres en consideració presenta mancances d’abast i així li ho hem traslladat als tres partits impulsors, que s’han compromés a subsanar-les en el transcurs de la tramitació parlamentària amb diverses esmenes.

En este sentit, considerem que el termini inicialment previst d’un any per a l’aprovació per part de les Corts de la llei reguladora del nou servei de ràdio i televisió és massa llarg, per la qual cosa hem instat a que siga de sis mesos i que els treballs de la Comissió Parlamentària s’adeqüen a este procés. Ni la societat ni el sector audiovisual, entre els quals estem els treballadors, podem suportar més demores.

Per al Comité és bàsic que es faça referència als ex treballadors en un doble sentit: al drama laboral patit des de fa més de tres anys i al futur d’este col·lectiu. Hem instat a que es tinga en compte el drama social que ha suposat el tancament de RTVV i que es considere prioritari en la recuperació del servei de ràdio i televisió la necessitat de comptar amb el capital humà. El text actual recull la possibilitat de recuperar drets audiovisuals, instal·lacions, immobles i infraestructura tècnica de RTVV SAU, i oblida que recuperar persones passa per comptar amb els ex treballadors, atenent a la seua experiència i al sistema d’accés, d’acord amb les necessitats del nou model que adopten les Corts.


Per tant, el Comité d’Empresa es felicita en entendre que comença una nova etapa, supervisarà que les esmenes acceptades en el diàleg amb els partits s’hi integren en el text definitiu i, sobretot, estarà vigilant i reivindicatiu en l’aplicació de la llei perquè es respecten els drets laborals que, hui fa 23 mesos, van ser segats d’una manera antidemocràtica i indigna.

martes, 27 de octubre de 2015

CGT davant l'acord del judici a Vicente Sanz

CGT vol manifestar el seu desacord amb el pacte al que s'ha arribat aquest matí en el judici per assetjament sexual al directiu Vicente Sanz. Entenem que la decisió ha sigut únicament de les víctimes, que és lògic que vulguen passar pàgina, però s'ha fet un xicotet favor a futures víctimes d'assetjament. A més, s'ha impedit que prestaren declaració els directius José López Jaraba i Lola Johnson i que se'ls demanaren responsabilitats polítiques com a suposats encobridors dels fets en una demostració clara del mas en què es va convertir RTVV baix el mandat del P.P.

Que un condemnat per 6 delictes d'abús sexual i assetjament no entre a la presó no s'entén. A més de l'interès de les demandants, hi ha una dimensió d'interès públic que exigeix ingrés a la presó. Ha de considerar-se la dimensió d'exemplaritat en la sanció de delictes repugnants com aquest. Després de més de cinc anys pleitejant i esperant que arribara aquest moment, creiem que la presa, que estava ferida i acorralada, s'ha escapat de rosetes, transmetent el missatge que amb diners tot se soluciona. Coneixent a l'acusat ens ho imaginem en el bar del seu poble, puro en mà, estufant-se davant les seues amistats del resultat del judici. Això ho pague jo…!

CGT va decidir no personar-se com a acusació particular, però ha oferit sempre el seu suport per a que s'esclarira la veritat i com a treballadors hem acudit a totes les concentracions i vistes prèvies que s'han realitzat. Si aquest matí, quan els extreballadors li cridàvem a l'entrada als jutjats “a la presó”, ja se sabia que s'anava a arribar a aquest acord, sentim que una vegada més se'ns ha utilitzat. Hi ha fets que com a societat ens han de fer vergonya. 

Per tant, manifestem el nostre malestar per com s'ha dut a terme tot aquest tema encara que, insistim, recolzem totalment la decisió de les víctimes que tenen tot el nostre suport i solidaritat, però “per a aquest viatge, no feien falta tantes alforges…”


sábado, 17 de octubre de 2015

EL COMITÉ D’EMPRESA DEMANA AL CONSELL QUE ES PERSONE EN EL SAQUEIG DE RTVV

El Comité d’Empresa de RTVV insta  al president de la Generalitat, Ximo Puig, a 

personar-se en totes la causes obertes sobre el saqueig de la ràdio i la televisió 

públiques. 

El Comité considera que el Consell es queda curt quan anuncia personar-se en els 

casos Valmor, Vaersa, Aido i Gürtel i demana que des de l’executiu valencià s’apunte 

a les successives gestions de Pedro García i José López Jaraba, els directors 

generals de RTVV que van acumular un endeutament pròxim als 1.300 milions 

d’euros.

En este sentit, el Comité considera prioritari que l’Advocacia de la Generalitat estudie 

la possibilitat de personar-se davant el jutjat de Paterna que instrueix la denúncia 

presentada pel grup parlamentari de Compromís, i on també està personat CCOO, i 

que ha derivat en les imputacions de José López Jaraba; l’ex directora Canal 9 y ex 

consellera de Cultura, Lola Johnson i l’ex directora de Ràdio 9, Nuria Romeral. 

Tots ells estan acusats d’haver provocat un forat milionari a les arques de RTVV 

acumulant successius excessos pressupostaris clarament irregulars . Tal i com relata 

la querella, els directius de RTVV van ignorar les recomanacions de la Sindicatura de 

Comptes i del Consell d’Administració i van incrementar continuadament els deutes 

amb objectius dubtosos, quan no inconfessables, sense amortitzar prèviament els 

préstecs concedits.  

En la retafila de fets investigats per  la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la 

Criminalitat Organitzada figuren les ajudes irregulars als clubs de futbol, les despeses 

de representació sense justificar, la contractació de dos programes a través de la 

productora de José Luís Moreno o el pagament sobrevalorat de tres documentals a 

la productora Triskel. 

Igualment, el Consell pot posar el punt de mira en la peça del cas Gürtel que investiga 

els contractes entre el grups d’empreses vinculades a Francisco Correa i Canal 9 per 

a la visita del Papa a València, en  2006. RTVV va pagar per les 47 pantalles i equips 

de so 7,4 milions, el doble del que valoraren els tècnics. A esta xifra cal sumar altres 

100.000 € per la vigilància.

Si el Consell vol ser coherent amb la seua voluntat de personar-se, el primer que 

hauria de fer en este cas és facilitar als liquidadors de RTVV els mitjans humans 

necessaris per  a trobar les proves que ha requerit el jutge instructor del cas, el 

magistrat José Ceres. Els propis liquidadors han transmès al TSJCV que no disposen 

dels efectius suficients

En el cas Gürtel l’ex director general de RTVV Pedro García està imputat per suposat 

delicte fiscal, suborn, blanqueig de diners, malversació i prevaricació.

Els treballadors hem sigut fins ara els únics que hem pagat, amb el nostre lloc de 

treball, la nefasta gestió de qui es va dedicar a apropiar-se de fons públics per a l’ús 

privat. Es per això que emplacem al Consell a personar-se en les causes obertes, a 

recuperar el diners saquejat i a reinvertir-lo en el nou projecte  de RTVV.

miércoles, 7 de octubre de 2015

RECUPEREM EL 9 D'OCTUBRE, RECUPEREM RTVV. Comunicat del Comité de Empresa de RTVV davant el 9 d'Octubre



Els valencians, per segon any consecutiu, ens trobem sense ràdio i televisió pública i ho estem  perquè l'anterior govern de la Generalitat va decidir tancar-la de forma unilateral i arbitrària. Este 9 d'Octubre és un dia molt oportú per recordar aquest fet i remarcar que, més enllà del que ha sigut o ha deixat de ser Ràdio 9 i Canal 9, el seu tancament va significar  una renúncia explícita i conscient a exercir quotes d'autogovern establertes al nostre Estatut d'Autonomia. També ha sigut un atac directe contra la nostra llengua que ha esdevingut pràcticament clandestina en els mitjans de comunicació i un pal en les rodes de la vertebració del nostre territori.

Trist balanç el del PP al capdavant de RTVV: una gestió corrupta, una fallida econòmica alimentada a través d'iniciatives irresponsables i la confusió sistemàtica de la informació amb la propaganda i dels interessos públics amb els interessos partidistes.

Enguany,  les urnes han fet fora els que han enfonsat el país, però els problemes que han generat estan ben a la vista. Per això, este 9 d'Octubre necessàriament ha esdevingut una festa especialment reivindicativa per reclamar la nostra dignitat com a poble. Perquè sense un finançament just, una llengua respectada, uns mitjans de comunicació que siguen espill de la nostra societat  i un autogovern vertebrador, no hi ha dignitat possible ni futur per al nostre poble. 

Els ex treballadors de  Canal 9 i Ràdio 9 ens trobem en una situació idònia per comprendre el que ha sigut el desgovern dels darrers anys. Perquè el malbaratament de diners públics i la megalomania supèrflua els hem patit  en la nostra doble condició de  valencians i treballadors de RTVV. Perquè la corrupció i el cobrament de comissions indecents també han estat a l'ordre del dia a la nostra empresa. Les mateixes trames que escandalitzen els valencians, com ara la Gürtel, són les que han saquejat RTVV. I el banquet on seuran els polítics corruptes per respondre de les seues malifetes són els mateixos on seuran ex directius  per respondre de les seues. I de tot això, ni els valencians ni els treballadors de RTVV són els culpables, sinó les víctimes.

Ara és el nou govern qui té l’obligació política i moral de desfer les barbaritats socials i laborals del govern del Partit Popular, sense excuses ni dilacions. El Comité d'Empresa és conscient de la difícil situació que afronta el nou Consell i estem disposats a fer el possible per  tal que els partits que li donen suport puguen complir el seu compromís electoral de reobrir RTVV.  I anem a fer-ho sabent que no tots els ex treballadors podran formar part de la plantilla final , sabent que assolir un servei públic digne i de qualitat com el que els valencians ens mereixem ens portarà un temps, tot i que és urgent respondre a aquesta necessitat, i sabent que estem davant d'un projecte que haurà de ser innovador i allunyat d'inèrcies anteriors. 


Però deixant clar també que no anem a renunciar als drets que ens han furtat perquè els drets són irrenunciables i molt malament aniríem si posarem en conflicte el dret dels valencians a una ràdio i televisió públiques amb els drets laborals dels treballadors. Acabada una llarga i fosca etapa d'autoritarisme ha arribat el moment del diàleg, la negociació i el consens. I el Comité d'Empresa està preparat per participar en eixe nou escenari.